Skötsel

Airplants (Tillandsia), eller s k luftplantor, anses vara en av de lättare inomhusväxterna att ta hand om. Det är tåliga växter som mår allra bäst av indirekt sollljus, luftcirkulation och vanligt vatten.

LJUS

Plantorna gillar ljusa platser med indirekt solljus. Givetvis finns det möjlighet att optimera ljusförhållandena hemma med hjälp av lampor som är anpassade för växter. Däremot kan direkt solljus bränna topparna på bladen, speciellt om bladen är tunna och därför fungerar plantor med grova blad bättre i fönster med direkt solljus. Generellt kan man säga att desto ljusare plantan är ju mer solljus vill den ha och vice versa.

LUFT

Bra luftcirkulation är ett måste för att plantan ska trivas. Om du har plantan i en stängd behållare med lock kan du med fördel låta den vara öppen lite då och då. Se även till att plantan är torr efter vattning innan du lägger tillbaka den i dess behållare.

VATTEN

Det är lätt att tro att airplants bara behöver luft och ljus men det är inte riktigt sant. De behöver även vatten. Det finns några olika sätt men det bästa är att prova sig fram och se vad som fungerar bäst för just dig och dina plantor. Ett enkelt sätt att tillgodose deras vattenbehov är att spraya dem en eller ett par gånger i veckan. Det går lika bra att ge dem ett bad i ca 20-30 minuter varannan vecka. Under vinterhalvåret brukar vi lägga de flesta i bad på morgonen i ett par timmar varannan/ var tredje vecka. Det går även att bada dem över natten, men det är inte lämpligt att göra det regelbundet. Låt dem alltid torka upp ordentligt i basen för att undvika röta. Ett sätt är att skaka av överflödigt vatten och sedan lägga dem upp och ner tills de ser torra ut.

TIPS & TRICKS

En frisk planta har vidöppna blad medan en uttorkad har stängda och lite ihopkrullade blad. Om din plantor börjar se lite "törstig" ut kan du kan blötlägga dem i en skål i upp till några timmar. Var bara noga med att plantorna torkar upp efter badet.

GROOMING

Om någon av de nedre bladen på plantan har torkat ut och vissnat, kan du försiktigt plocka bort dem. Om delar av bladen blivit bruna så kan du enkelt klippa bort dessa partier. Detta kommer inte att skada plantan och bladen kommer att växa tillbaka.

SKOTT

Om du har tur så kommer din airplant så småningom att producera nya små plantor. Du kan låta dem sitta kvar men det går även bra att avlägsna dem när de nått en tredjedels storlek av moderplantan. Dra i så fall försiktigt av dem från moderplantan.

OM DU HAR NÅGRA FRÅGOR

Eller vill veta mer, kontakta oss på shop@aeroteket.com

Airplants är sociala små varelser som lever på partiklar i luften och hjälper samtidigt till att rensa luften. Ge gärna dina plantor ett namn och prata med dem regelbundet eftersom de tycker om att ha många vänner och älskar att bli omhändertagna!

Vi använder Cookies för att säkerställa att du får den bästa möjliga upplevelsen.

Läs mer här.

Ok!